Validation Kontrolleri
[ Başlıklar(Programlama Dilleri) ] > [ Asp.net ] > [ Validation Kontrolleri ]
Oluşturma Tarihi: 27.05.2012 09.03 - Güncelleme Tarihi: 27.05.2012 09.05

Asp.net sayfalarımızda verilerin sunucuya gönderilmeden önce doğrulanması sunucu tarafında iş yükünün azalması anlamına gelir. Örneğin tc kimlik numarası girilecek bir sahanın sayfa sunucuya gönderilmeden önce girilip girilmediğini kontrol etmek bu sahanın sunucu tarafında değer içerip içermediğini kontrol etmekten daha etkindir. İstemci tarafından doğrulama javascript kodlarıyla olur. Asp.net validation kontrolleri sayfa içersinde yer aldığında istemci tarafından oluşturulacak olan javascript kodları otomatik olarak oluşturulur. Validation kontrolleri toolbox içerisinden validation menüsünden eklenmektedir.

Required Field: İçeriğin boş olup olmadığının kontrolünü yapar. properties - Error Message kısmına boş olduğunda vereceği hata belirtilir. ControlToValidate ise hangi form öğesini denetleyeceğini belirtir.

Compare Field: İki form öğesini karşılaştırıp, birebir aynı olup olmadığını kontrol eder. Error Message kısmına uyuşma olmadığı takdirde vereceği hata girilir. ControlToCompare karşılaştırılacak ilk öğeyi, ControlToValidate ise ikinci öğeyi taşımalıdır.

Regular Expression: Öğe içerisine girilen belli bir kalıba uyumlu olması istenen verinin doğruluğunu kontrol etmektedir. Kalıba uymaması halinde hata döndürür. Posta kodu, eposta adresi vs kontroller bununla sağlanmaktadır. ErrorMessage içerisinde vereceği hata mesajı, ControlToValidate içerisinde kontrolünü sağlayacağı öğe ve ValidationExpression içerisinde ise kontrolünü sağlayacağı kalıp bulunur. Hazır kalıplar kullanılabileceği gibi istendiği takdirde programcıda yeni bir kalıp üretebilir. Örnek vermek gerekirse eposta kontrolünü sağlayan kalıp \w+([-+.´]\w+)*@\w+([-.]\w+)*\.\w+([-.]\w+)* şeklindedir.

Range Field: Belli sınırlar arasında değerler girilmesini istediğimiz öğeler için kontrolü sağlar. Error Message içerisinde vereceği hata, ControlToValidate içerisinde kontrol edeceği öğe, MaximumValue içerisinde alabileceği en yüksek değer ve MinimumValue içerisinde alabileceği minimum değer tutulur.

Ad Soyad
E-Posta
Kod

Henüz bu bloğa yorum yapılmadı. İlk yorum yapan sen ol...

Etiketler: asp , net , validation , kontrol , compare , regular , range , expression , required , eposta , kalıp
Sitede su anda 1 kişi bulunmaktadir. Bugune dek 446526 kisi tarafından, 734323 adet tiklama yapilmistir.
© Susbi.com
Version 1.1
Site_Map