Php ile Playfair Şifreleme Uygulamaları ve Kodları
[ Başlıklar(Programlama Dilleri) ] > [ Php ] > [ Php ile Playfair Şifreleme Uygulamaları ve Kodları ]
Oluşturma Tarihi: 14.12.2012 07.49 - Güncelleme Tarihi: 14.12.2012 07.55

Playfair şifreleme yöntemi oldukça basit bir blok şifreleme yöntemidir. 5×5 büyüklüğünde bir matris kullanır. Bu matrisin içerisine anahtar sıralı olarak yazılır ve geri kalan harfler ister rastgele ister sıralı olarak kayıtlanır. İngilizcede 26 harf olduğunu düşünürsek, 5×5 = 25 uzunluğunda 1 harf dışarıda kalacaktır. Bu harf genelde en az kullanılan J harfi olarak seçilir ve I harfi ile aynı kutuya konur.

Şifrelerken yada çözerken metin 2 karakterlik gruplara ayrılır ve bu 2 karakterlik gruplarda 3 tür çözümleme ile sonuca varılır.

İki karakterde aynı karakter ise ikinci karakter sağa kaydırılır ve 1. karakterin yanında eğer birinci karakter x ise z, değil ise x karakteri eklenir. ayrıca en sonda tek karakter kaldı ise yine aynı işlem uygulanır.

Seçilen 2 karakter aynı satırda ise ardlarından gelen karakterler şifrelemede, öncesindeki karakterler ise çözümde kullanılır.

Seçilen 2 karakter aynı sütünda ise bir alt satırlarında ki aynı sütündaki karakterler şifrelemede, öncelerinde ki karakterler ise çözümde kullanılır.

Seçilen 2 karakter aynı karakter değil ise ve aynı sütun yada satırda değiller ise öncelik sırasına göre satır sütunda ki kesişimleri alınır. Bu hem şifreleme hemde çözümde kullanılır.

Genel bilgileri verdikten sonra bu şifreleme metodunun örnek bir uygulamasına geçelim.

Altta bulunan kod bloğu sistemimizin get.php dosyasını oluşturmaktadır.


Kod Bloğu


Alttaki kod blogu sistemimizin index.htm dosyasını oluşturmaktadır.


Kod Bloğu


İlgili Php Şifreleme Programımızın Demosu: PlayFair Basit Örneklemesi









İlgili basit demo örneği geliştirme kabiliyeti size kalmış.Örnekte 5x5 matris ve sadece ingiliz alfabesinde ki karakterlerin büyük olanları kullanılmıştır.

Daha fazla geliştirilmiş halini BURADA görebilirsiniz. 5x5 yerine 8x12 bir matris ile türkçe ve ingilizce tüm karakterler ile sayısal ve noktalama işaretlerini bünyesinde barındıran ayrıca çözümlemede yanyana iki karakter arasına konmuş işareti yok eden bir sistem geliştirdim. Bu örneklemeleri baz alarak daha da geliştirmek, sistemlerinizde kullanmak size kalmış.

Kodlarda anlamadığınız bir yer olursa sorularınızı beklerim.

Unutmayın! php dosyalarınızın çalışabilmesi için sisteminizde apache kurulu olmalıdır.

Ad Soyad
E-Posta
Kod

mustafa: Merhabalar, http://www.susbi.com/sifrele buradaki scripti bana atabilirmisiniz kaç aydır arıyorum lütfen :( mail adresime atarsanız sevinirim.
06.04.2015 05:08
Samet Uğur SEVİNÇER: Merhaba. Talebiniz üzerine size yazmış olduğum scriptin kodlarını gönderiyorum. İşinizi görmesi dileğimle.
06.04.2015 05.42
Emre Demir: Teşekkür ederim. Faydalı bir çalışma olmuş.
20.10.2013 05:46
Samet Uğur SEVİNÇER: Ben teşekkür ederim. Bir fayda sağladı ise ne mutlu...
21.10.2013 02.15

Etiketler: php , playfair , program , kod , ornek , 5 , x , 5 , 8 , 12 , trakya , universitesi , kriptoloji , kripto , sifre , sifreleme , anahtar
Sitede su anda 2 kişi bulunmaktadir. Bugune dek 446773 kisi tarafından, 734648 adet tiklama yapilmistir.
© Susbi.com
Version 1.1
Site_Map