Kalıtım ilişkilerini kodlama örneği
[ Başlıklar(Programlama Dilleri) ] > [ C, C++, C# ] > [ Kalıtım ilişkilerini kodlama örneği ]
Oluşturma Tarihi: 19.07.2012 18.11 - Güncelleme Tarihi: 19.07.2012 18.15

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA DERSİNDE İSTENEN ÖDEV
Motorlu taşıtlar hakkında bilgi taşıyan bir sınıf hiyerarşisi şu şekilde belirtilmiştir:
- En temel sınıf motorlu_taşıt sınıfıdır. motorlu_taşıt sınıfı taşınabilecek maksimum yolcu sayısı, gidilebilecek mesafe, hız, kargo miktarı ile motorun çalışma şekli (dizel, benzinli, elektrikli vs.) bilgilerini tutmaktadır.
- motorlu_taşıt sınıfından türetilen:
o kara_taşıtı sınıfı teker sayısı ile hareketi için özel bir yola ihtiyaç duyup duymadığı (tren yolu gibi),
o su taşıtı sınıfı gövde uzunluğu ve yüksekliği,
o hava taşıtı sınıfı kullanılan yakıt tipi (jet yakıtı, hidrojen, helyum vs.), maksimum seyir yüksekliği ve kullanılan motor tipi (pervaneli veya jet gibi) bilgilerini tutmaktadır.
- Hem karada hem suda gidebilen araçlar (amfibi tank vs.) için kara ve su taşıtları sınıflarından türetilen amfibi sınıfı tanımlıdır. Bu sınıfa ait nesnelerin herhangi bir anda karada mı suda mı hareket ettiğini belirlememizi sağlayan ve sorduğumuzda bize söyleyen 2 ek eleman fonksiyonu da vardır.
- Hem havada hem suda gidebilen araçlar için hava ve su taşıtları sınıflarından türetilen deniz_uçağı sınıfında ise ek bilgi olarak kanat açıklığı (uzunluk olarak) tutulmaktadır.
- Bu sınıflara ait bir fonksiyon olan göster fonksiyonu, tanımlanan nesne hangi sınıftan ise o sınıfa ait “x sınıfından bir taşıt” şeklinde bir çıktı üreterek taşıtın tüm bilgilerini ekrana dökmektedir. Bu sınıf hiyerarşisini gösteren C++ kodu:

Kod Bloğu


Ad Soyad
E-Posta
Kod

Henüz bu bloğa yorum yapılmadı. İlk yorum yapan sen ol...

Etiketler: C , C++ , kalitim , iliskiler , kodlama , odev , ornek , siniflar , class , trakya , universitesi , nesneye , yonelik
Sitede su anda 2 kişi bulunmaktadir. Bugune dek 446863 kisi tarafından, 734773 adet tiklama yapilmistir.
© Susbi.com
Version 1.1
Site_Map